Geschiedenis
Wat is eigenlijk de Stille Omgang? Wat maakt het gebeuren nu zo speciaal en meer dan de moeite waard om te bezoeken? Het draait allemaal om de aanwezigheid van Christus in de Eucharistie. Op deze wijze wil Hij ons heel nabij zijn. Dat gegeven ligt aan de basis van datgene wat zich afspeelde in het jaar 1345, in het hart van ‘mirakelstad’ Amsterdam.
Haardvuur
Op 15 maart van dat jaar lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester komen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (d.w.z. de hostie) te voorzien. Na het eten van de hostie kreeg de zieke echter braakneigingen en moest tenslotte overgeven, waarbij ook de hostie weer werd uitgespuugd. Zijn vrouw, die hem verpleegde, spoelde het braaksel niet weg, maar wierp de hostie in het haardvuur, om ontheiliging te voorkomen.
Na verloop van tijd bleek echter dat het vuur het Heilig Sacrament niet had aangetast! Een medebewoonster trof de hostie onbeschadigd aan, zwevend boven het vuur. Zonder zich te branden nam zij de hostie in de hand en dadelijk werd de priester gewaarschuwd die de avond tevoren het H. sacrament voor de zieke man naar het huis had gebracht. Deze vroeg de bewoners van het huis met niemand te spreken over het gebeuren en bracht de hostie naar de kerk, waar hij het in een kistje in het tabernakel plaatste.
Geen geheimzinnigheid
De volgende dag echter ontdekte de vrouw, die de hostie aan de priester had meegegeven, dat het H. sacrament weer terug was gekeerd in haar huis. Wederom werd de priester geroepen, die begreep dat God hiermee een bedoeling had. Opnieuw bracht hij de hostie naar de parochiekerk en plaatste hem terug in het tabernakel.
Toen echter hierna de hostie op wonderlijke wijze terugkeerde in het huis, begreep de priester dat God geen geheimzinnigheid wilde, maar een voor iedereen zichtbare manifestatie van Zijn aanwezigheid onder ons, in de gedaante van brood. Hierop werd het Allerheiligste in alle openheid en in plechtige processie naar de kerk gebracht, waar het bleef en ter aanbidding werd bewaard.
Op de plaats van het huis, dat door het eucharistisch wonder tot een speciale plaats geworden was, werd een kapel gebouwd, met een altaar op de plek van de haard. Van 1346 (dus een jaar na het mirakel) tot 1578 werd waarschijnlijk elk jaar het Heilige Sacrament door priesters en parochianen in processie door de straten van de Heilige Stede naar de kerk gebracht. Na een periode van ongeveer drie eeuwen, een tijd dat er een verbod was ingesteld op dergelijke processies, vonden twee vrienden in 1880 een afschrift met oa. de route van de oude Mirakelprocessie.
Het jaar daarop, in 1881, besloten zij de route in devotie af te leggen. Dit resulteerde in een snel groeiende beweging van belangstellenden, die zich organiseerde onder de naam Gezelschap van de Stille Omgang. En nu is het uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks duizenden mensen vanuit heel Nederland naar de hoofdstad trekt, om de Stille Omgang te volgen, ter herinnering aan het Mirakel van 1345. Onder hen een steeds toenemend aantal jongeren.